Moderne ondernemers zijn zich bewust van het belang van duurzaam en verantwoord ondernemen. Er is steeds meer aandacht voor de medemens en het milieu, ook in de haar-, beauty- en wellnessbranche. Als saloneigenaar wil je natuurlijk winst maken, maar niet ten koste van alles en iedereen. In deze blog leggen we uit wat duurzaam en verantwoord ondernemen inhoudt en hoe je het kunt toepassen in jouw salon.
Wat is duurzaam en verantwoord ondernemen?
Heb je weleens van de 3 p’s gehoord? Dit staat voor people, planet en profit. Het is belangrijk om tussen deze 3 kernwaarden een balans te vinden. Dit betekent dat je in jouw bedrijfsvoering let op de gevolgen voor je werknemers, het milieu en de samenleving.
P van People: dit staat voor de zorg voor mensen in de samenleving; mensen binnen jouw bedrijf, maar ook daarbuiten. Denk aan: gelijke kansen, goede arbeidsverhoudingen, aandacht voor werknemers, aandacht voor ontwikkeling van werknemers en het verdelen van verantwoordelijkheid.
P van Planet: dit heeft betrekking tot het milieu en de verantwoordelijkheid die jouw bedrijf hiertoe neemt. Toekomstbestendige salons nemen een proactieve houding aan als het gaat om een gezonde leefomgeving en het oplossen van milieuproblemen.
P van Profit: hier kunnen we kort over zijn; het is belangrijk om financieel gezond te zijn, winstgevendheid is immers de basis van een onderneming.
Heb je deze 3 p’s goed in balans en onder controle? Dan ben je een heel eind op weg met duurzaam en verantwoord aan het ondernemen. Wat zijn de voordelen? Er zijn 3 grote voordelen aan een duurzame en verantwoordelijke bedrijfsvoering:
- Je spaart het milieu en draagt bij aan een betere wereld.
- Je kunt geld besparen.
- Jouw duurzame imago draagt bij aan het succes van jouw salon.
Hoe pas ik het toe in mijn salon?
Nu we weten wat het allemaal inhoudt, is het natuurlijk belangrijk om het zelf toe te passen. Hieronder een aantal tips van onze kant:
1. Energie:
- Bespaar energie door energiezuinige apparaten aan te schaffen en daar bewust mee om te gaan. Wassen op het eco-programma is een goed voorbeeld en natuurlijk wassen wanneer de trommel echt vol zit.
- Trek de stekker uit het stopcontact wanneer een apparaat niet gebruikt wordt. Dit is een gewoonte die je moet aanleren en vervolgens bespaart het jouw salon geld.
- Stap over op LED-verlichting en zet het licht uit wanneer een ruimte niet gebruikt wordt. In een gang of toilet zou je een licht- of bewegingssensor kunnen installeren. Ook het gebruik van tijdklokken om lampen vanzelf uit te laten gaan is een idee.
- Let op je waterverbruik en laat kranen niet onnodig lopen.
2. Bewustzijn bij aankopen:
- Iets nieuws nodig voor je saloninrichting? Denk eens aan tweedehands en vintage meubels. Helemaal hip, vaak voordeliger in prijs en uiteraard duurzaam.
- Koop je wel iets nieuws, probeer dan zoveel mogelijk duurzame materialen te kopen, welke het milieu zo min mogelijk belasten. Bijvoorbeeld bij aankoop van nieuwe handdoeken kun je kijken naar duurzame of biologische materialen.
- Let op vage termen en keurmerken: producten en diensten gebruiken tegenwoordig vaak de termen groen, eco of fair, check wat hier precies mee bedoeld wordt. Staat er uitleg op het product waarom het fair is? Is er misschien een keurmerk? Of dit keurmerk betrouwbaar is kun je op keurmerkenwijzer.nl controleren.
3. Bewustzijn bij gebruik van producten:
- Bij behandelingen: probeer zoveel mogelijk milieuvriendelijke producten te gebruiken (en te verkopen). Kijk waar de producten van gemaakt zijn, of de verpakking van gerecyclede materialen gemaakt is, of het lokaal geproduceerd is, etc. Vraag er specifiek naar bij leveranciers. Gebruik en verkoop producten die ook een refill-mogelijkheid aanbieden.
- Schoonmaakproducten: kijk goed naar de samenstelling van schoonmaakmiddelen. Koop waar mogelijk groene en biologische schoonmaakmiddelen. Gebruik niet te veel van je producten, maar houd je aan de voorschriften op het etiket. Er bestaan veel duurzame keuzes, naast de standaard schoonmaakmiddelen, die even goed of zelfs beter schoonmaken én goedkoper zijn: citroen, soda, groene zeep en schoonmaakazijn.
4. Afval:
- Zorg ervoor dat het afval in jouw salon gescheiden wordt. Welk afval je allemaal kunt scheiden en hoe je dat het beste doet, lees je op milieucentraal.nl. Er zijn ook initiatieven die afval van salons (zoals verftubes, scheermesjes en haar) op kunnen halen en recyclen.
- Voor de GFT-afvalbak kun je ook speciale composteerbare afvalzakken gebruiken.
- Probeer afval te verminderen. Plak bijv. een NEE-NEE sticker op de brievenbus, gebruik geen wegwerpproducten meer en repareer iets voordat je het nieuw koopt.
5. Maatschappelijk bijdragen:
- Zorg voor een veilige werkomgeving en biedt gelijke kansen. En betrek, indien mogelijk, mensen die het moeilijker hebben in de samenleving.
- Steun een goed doel (samen met je team): doneer een klein percentage van een behandeling aan een goed doel, doe met je team mee aan een sponsorloop of zet een inzamelpot op de balie en motiveer klanten een klein bedrag te doneren. Goed voor de maatschappij én voor het imago van jouw salon.
Een van de grootste misvattingen is dat duurzaam en verantwoord ondernemen ontzettend duur is. In de praktijk bespaart het vaak geld. Bovendien zijn veel milieuvriendelijke stappen eigenlijk nieuwe gewoontes die je jezelf kunt aanleren. Gewoon doen dus.